Πονόλαιμος - τι μπορώ να κάνω για να τον καταπολεμήσω;

Δημοσίευση: 03 Ιαν 2024 12:02 | Τελευταία ενημέρωση: 05 Φεβ 2024 13:12

Ονειρευόμαστε να εξαφανιστεί τόσο γρήγορα όσο εμφανίστηκε. Ο πονόλαιμος. Εξαιτίας του δεν μπορούμε να κοιμηθούμε, να απολαύσουμε τη ζωή, ακόμα και να φάμε και να πιούμε. Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να τον καταπολεμίσουμε; Φυσικά! Δείτε το παρακάτω κείμενο.

Αποφύγετε τον καπνό και το κρύο σαν φωτιά

Ο πονόλαιμος και οι παθήσεις του αναπνευστικού μπορεί να προκληθούν από ενεργητικό ή παθητικό κάπνισμα. Ακόμα κι αν δεν είστε καπνιστής, αποφύγετε μέρη που καπνίζουν για να απαλλαγείτε από τον πονόλαιμο. Επίσης, προσπαθήστε να μην μένετε σε κλιματιζόμενα μέρη για μερικές ημέρες και περιορίστε τον κλιματισμό στο αυτοκίνητό σας. Αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στον ερεθισμό του βλεννογόνου του λαιμού, ο οποίος προκαλεί πόνο. Αποφύγετε οτιδήποτε μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή σας, συμπεριλαμβανομένου του άγχους! [1]

Φροντίστε τη διατροφή σας

Η δυσάρεστη πάθηση του πονόλαιμου μπορεί να οφείλεται σε λοιμώξεις που προκαλούνται από μειωμένη ανοσία. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλείται από τόσο ασήμαντο λόγο όπως πχ η ανεπαρκής παροχή θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Για να λειτουργήσει σωστά είναι απαραίτητα τα μέταλλα όπως το μαγνήσιο ή ο ψευδάργυρος, καθώς και πρωτεϊνικά αμινοξέα είναι απαραίτητα για την παραγωγή αντισωμάτων. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από το παράδειγμα των ανθρώπων που υποφέρουν από υποσιτισμό. Υποφέρουν από πολλές ασθένειες που σχετίζονται με εξασθενημένη ανοσία [2].

Καθαρίστε και ενυδατώστε

Ανεξάρτητα από την αιτία του πονόλαιμου, αξίζει να τον καθαρίσετε και να τον ενυδατώσετε. Η διαδικασία αυτή από μόνη της μπορεί να φέρει ανακούφιση. Θα το κάνουμε αυτό με μια απλή «γαργάρα» με βάση το αλάτι, κατά προτίμηση με λίγη γλυκερίνη, την οποία μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο ή με βάση το υπεροξείδιο του υδρογόνου με νερό. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έτοιμα ισοτονικά σκευάσματα με βάση το θαλασσινό αλάτι, τα οποία έχουν ενυδατικές, καθαριστικές και καταπραϋντικές ιδιότητες.

Η φύση σε σπρέι

Μια εξαιρετική και γρήγορη λύση για τον πονόλαιμο είναι τα φυτικά σπρέι. Εξαλείφουν την πιο κοινή αιτία πόνου, που είναι η ανάπτυξη ιών ή βακτηρίων, ενώ έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και αναγεννούν τον βλεννογόνο του λαιμού. Για να ενισχύσετε το αναλγητικό αποτέλεσμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυτικά σκευάσματα με την προσθήκη παυσίπονων. Έχουμε τότε όχι μόνο συμπτωματική δράση αλλά και αιτιολογική.

Πίνετε πολλά υγρά

Η επαρκής ενυδάτωση θα επιτρέψει την ταχύτερη αναγέννηση του ερεθισμένου βλεννογόνου του λαιμού, καθώς και την παροχή των κατάλληλων μετάλλων που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, του οποίου ο ρόλος είναι να εξαλείψει την αιτία της φλεγμονής που ευθύνεται για τον πόνο. Επιπλέον, ο πονόλαιμος συχνά συνοδεύεται από πυρετό, ο οποίος, χωρίς επαρκή παροχή νερού, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αφυδάτωση.

Αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή

Για τον πονόλαιμο - ένα φυσικό αντιβιοτικό! Είναι περισσότερα από αυτά που περιμένετε και σας εγγυώμαι ότι δεν χρειάζεται να πάτε στο φαρμακείο για αυτά, γιατί θα τα βρείτε στο σπίτι σας! Εξάλλου, και τα φυτά δέχονται επίθεση από βακτήρια και ιούς και πρέπει να το αντιμετωπίσουν με κάποιο τρόπο. Είναι απίστευτα αυτάρκεις. Όχι μόνο τρέφονται μόνα τους αλλά παράγουν και αντιβιοτικά για δική τους χρήση. Ένα από φυτά με τέτοιες ιδιότητες είναι ο κουρκουμάς και τα κουρκουμινοειδή που παράγει. Το φασκόμηλο και το θυμάρι, των οποίων τα πτητικά αιθέρια έλαια παρουσιάζουν αντισηπτικές ιδιότητες. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε εδώ το τζίντζερ με τις τζίντζερλες, ή το σκόρδο με την αλισίνη. Αυτά είναι μόνο παραδείγματα από όλα αυτά που έχει ετοιμάσει για εμάς η φύση γιατί μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πχ επίσης με ασφάλεια για τον πονόλαιμο την σπιτική αρωματοθεραπεία! Ένα κηροπήγιο με αιθέρια έλαια για μολύνσεις στην κορυφή είναι ό,τι χρειαζόμαστε. Για τον πονόλαιμο το πιο αποτελεσματικό θα είναι το έλαιο φασκόμηλου. Αν πιστεύουμε ότι η αιτία του πονόλαιμου μπορεί να είναι μια λοίμωξη, αξίζει να πάρουμε λάδι από πεύκο, ευκάλυπτο, κέδρο ή τεϊόδεντρο. Θα βοηθήσουν σε πονόλαιμο, συνάχι, θα καθαρίσουν τη μύτη ή θα βοηθήσουν στην αποβολή της έκκρισης που παραμένει στους βρόγχους. Ένα μίνι σπα που μπορεί να κάνει θαύματα! [3]

[1] Jiang, C., Chen, Q. and Xie, M. (2020). Smoking increases the risk of infectious diseases: A narrative review. Tobacco Induced Diseases, 18(July). doi:10.18332/tid/123845.

[2] The Nutrition Source. (2020). Nutrition and Immunity. [online] Available at: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/nutrition-and-immunity/.

[3] Horváth, G. and Ács, K. (2015). Essential oils in the treatment of respiratory tract diseases highlighting their role in bacterial infections and their anti-inflammatory action: a review. Flavour and Fragrance Journal, 30(5), pp.331–341. doi:10.1002/ffj.3252.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass